Η κοινότητα του greenschool

Μιά μέρα στο greenschool

“Η μόρφωση και η παιδεία, στα πρώτα χρόνια του Παιδιού, είναι το κλειδί για έναν καλύτερο κόσμο. Δεν προετοιμάζει το Παιδί για το σχολείο αλλά για την ίδια την ζωή”

Dr. Maria Montessori, "Ο δεκτικός νους"

Mε βαθύ σεβασμό στη νέα ζωή που αναπτύσσεται, έχουμε τη χαρά να είμαστε βοηθοί και παρόντες στο θαύμα της ανάπτυξης του Παιδιού. Είμαστε δίπλα του, να του δείξουμε πως μπορεί να τα κάνει όλα μόνο του.

Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια του, χαμηλώνοντας στο ύψος του να το ακούσουμε, να το ενθαρρύνουμε, να το αγκαλιάσουμε, να τραγουδήσουμε, να γνωρίσουμε τη Γη μας, να εξερευνήσουμε όλες τις μορφές τέχνης, να αφουγκραστούμε το θαυμαστό κόσμου του κήπου. Μοναδική μας αποστολή να προετοιμάσουμε το Παιδί για την ίδια τη ζωή για  έναν κόσμο που θα χτιστεί από ευτυχισμένα Παιδιά και θα ζει ειρηνικά.

Κάθε πρωί η παιδαγωγός καλημερίζει κάθε Παιδί ξεχωριστά, με χειραψία, κατά την είσοδο του. Είναι μια ένδειξη σεβασμού προς το Παιδί και μια ευκαιρία μεγαλύτερης σύνδεσης παιδαγωγού και Παιδιού. Στη συνέχεια το Παιδί πηγαίνει στο βεστιάριο, αφήνει την τσάντα του, φορά τα παντοφλάκια του και ξεκινά τον τρίωρο κύκλο με “δουλειές”. Σε αυτό το 3ωρο το Παιδί έχει την ευκαιρία καθημερινά να έρθει σε επαφή με όλες τις ενότητες του μοντεσσοριανού υλικού, με την Αγγλική γλώσσα, τη μουσική και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Η παιδαγωγός ζητώντας τη συγκατάθεση του Παιδιού μπορεί να το εισάγει σε νέες δραστηριότητες ή το Παιδί να επιλέξει να δουλέψει μόνο του, να συνεργαστεί με έναν φίλο ή να συμμετάσχει σε μια μικρή ομάδα. Ο κήπος είναι μια φυσική συνέχεια της αίθουσας.

Οι νότες από το πιάνο ή την κιθάρα, σηματοδοτούν το κλείσιμο του τρίωρου όπου Παιδιά και παιδαγωγοί κάθονται στο μεγάλο κύκλο. Εκεί συζητούν θέματα που αφορούν τα ίδια τα Παιδιά και την εύρυθμη λειτουργία της κοινότητας. Συνεχίζουν με το μεσημεριανό γεύμα που είναι συνήθως στις 12 η ώρα. Το στρώσιμο του τραπεζιού είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία που γίνεται από τα ίδια τα Παιδιά. Το μεσημεριανό γεύμα είναι η ιδανική ευκαιρία να ενισχυθεί η σημασία των καλών τρόπων και αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή της ημέρας. Παιδαγωγοί και Παιδιά τραγουδούν ένα σύντομο ποίημα ευγνωμοσύνης για το γεύμα που μοιράζονται. Κανένα Παιδί δεν πιέζεται στο φαγητό. Μετά το μεσημεριανό γεύμα, τα Παιδιά βουρτσίζουν τα δόντια τους. Στη συνέχεια παίζουν στον κήπο, στο σκάμμα της άμμου, την κουζίνα λάσπης, ποτίζουν τα φυτά, παρατηρούν τα έντομα και τα φυτά, ανεβαίνουν στο δενδρόσπιτο ή σκαρφαλώνουν όπου επιτρέπεται, παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια με τους φίλους τους. Το ελεύθερο παιχνίδι είναι ένα μεγάλο βοήθημα στη σωματική, πνευματική και ψυχική ανάπτυξη των Παιδιών.

Κάθε μήνα τα Παιδιά επισκέπτονται ατελιέ, μουσεία, διάφορα εργαστήρια όπως πηλού ή κοντινά δάση.